Co to jest celiakia?

Celiakia to trwająca całe życie immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu, białka zapasowego zawartego w zbożach (pszenicy, życie, jęczmieniu. owsie). Celiakia to choroba trzewna. Toksyczny gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, wypustek błony śluzowej, które zwiększają jego powierzchnię i są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych. W efekcie toksycznego działania glutenu wchłanianie pokarmu jest upośledzone, co prowadzi do wystąpienia różnorodnych objawów klinicznych. Jedyną metodą leczenia celiakii jest stosowanie przez całe życie ścisłej diety bezglutenowej

Celiakia jest chorobą jelita cienkiego.Jelita cienkiego jest 22-metrowy rurkę, która rozpoczyna się w żołądku i kończy w jelicie grubym (okrężnicy).Pierwsze 10 cali (25cm) metrów jelita cienkiego (część, która jest dołączona do żołądka) nazywana jest dwunastnicy, środkowa część jest nazywana jelita czczego i ostatnia część (części, która jest dołączona do jelita grubego) jest nazywa jelita krętego.Opróżnia żywności z żołądka do jelita cienkiego, gdzie jest trawione i wchłaniane do organizmu.Chociaż jedzenie jest trawione i wchłaniane, jest transportowany przez jelita cienkiego do jelita grubego.Co wchodzi do jelita grubego jest przede wszystkim strawionego pokarmu.W celiakii, nie ma immunologicznych (reakcja alergiczna) w wewnętrznej wyściółki jelita cienkiego do białka (gluten), które są obecne w pszenicy, żyta, jęczmienia i, w mniejszym stopniu, w owsie.Reakcja immunologiczna powoduje stan zapalny, który niszczy błony śluzowej jelita cienkiego.To zmniejsza wchłanianie składników odżywczych w diecie i może prowadzić do objawów podmiotowych i przedmiotowych odżywczych, witamin, i minerałów.Inne nazwy na celiakię to sprue, nontropical sprue, enteropatia gluten i dorosłych celiakia.(Tropical sprue jest innej choroby jelita cienkiego, który występuje w klimacie tropikalnym. Choć tropikalne sprue może wywołać objawy podobne do choroby trzewnej, tych dwóch chorób nie są powiązane.)

Celiakia jest powszechny w krajach europejskich, szczególnie w Irlandii, Włoszech, Szwecji i Austrii.W Irlandii Północnej, na przykład, jedna na 300 osób ma celiakię.W Finlandii występowania może być tak wysokie, jak jedna na 100 osób.Celiakia występuje także w Ameryce Północnej, gdzie częstość występowania szacuje się na jeden na 3000 osób.Niestety, większość badań populacyjnych doceniają częstość choroby trzewnej, gdyż wiele osób, które rozwijać celiakii mają mało lub nie ma objawów, aż w późniejszym życiu.W rzeczywistości, ostatnie badania w Stanach Zjednoczonych sugerują, że częstość występowania celiakii w Stanach Zjednoczonych jest podobna do tej w Europie.

Jakie są przyczyny choroby trzewnej?

Zniszczenie wewnętrznej wyściółki jelita cienkiego w celiakii jest spowodowane immunologicznych (reakcja alergiczna) na gluten w diecie, który rozpala i niszczy wewnętrznej wyściółki jelita cienkiego.Istnieją dowody, że reakcja ta jest częściowo genetyczne i dziedziczne.Tak więc około 10% krewnych pierwszego stopnia (rodzice, rodzeństwo lub dzieci) osób z celiakią także będzie miał celiakię.Ponadto w około 30% bliźniąt dwujajowych i 70% bliźniąt jednojajowych, zarówno bliźnięta będą miały celiakię.Wreszcie, niektóre geny okazały się być bardziej powszechne wśród osób z celiakią niż u osób bez choroby trzewnej.

Gluten to rodzina białek obecnych w pszenicy.Niektóre z białek, które tworzą gluten (te, które są rozpuszczane przez alkohol) są gliadyny.Jest to gliadyny w gluten, który powoduje reakcji immunologicznej w celiakii.Mechanizm, dzięki któremu gliadyny staje się toksyczne (uszkodzenie) nie jest jasne, jednak wiele badań naukowych jest wykonywana, a zaczynamy zrozumieć mechanizm.

Białek, w tym gliadyny, są długie łańcuchy aminokwasów-do kilkuset – połączone ze sobą.Normalnie podczas trawienia, enzymy trawienne w jelicie cienkim rozpadu białek na pojedyncze aminokwasy i mniejsze łańcuchy aminokwasów.Jest to konieczne, ponieważ w jelitach mogą pochłaniać tylko pojedyncze aminokwasy lub, co najwyżej, łańcuchy z 3-4 aminokwasów.Pojedyncze aminokwasy i łańcuchy z kilku aminokwasów nie powodują problemów w jelicie.Wydaje się jednak, że gliadyny nie jest całkowicie rozłożony przez enzymy jelitowe.Kilka już łańcuchy aminokwasów pozostają nienaruszone.Jakoś tych większych sieci przedostają się do komórek nabłonka jelita, może dlatego, że komórki są wyjątkowo przepuszczalne (nieszczelne), aby już łańcuchy aminokwasów.Niektóre z tych dłuższych łańcuchach są toksyczne (uszkodzenie) do komórek jelita.Jedna z dłuższych łańcuchach przywiązuje do enzymu w komórkach, transglutaminazie tkankowej.U osób z celiakią, kompleks dłuższy łańcuch aminokwasów i transglutaminazie tkankowej wyrusza reakcję immunologiczną, która atakuje złożone i jednocześnie uszkadza komórki jelitowe.

Jęczmienia i żyta zawierają gliadyny jak białka i mogą powodować choroby trzewnej u osób predysponowanych genetycznie.Owies zawiera również gliadyny jak białka, ale w przeciwieństwie do jęczmienia i żyta, gliadyny białka podobne do owsa powodować zapalenie słabo i tylko w kilku osobników, którzy są predysponowani do rozwoju celiakii.Ryżu i kukurydzy nie powodują choroby trzewnej, gdyż nie zawierają gliadyny białka podobne.

Co celiakii nie do jelita cienkiego?

Jelito cienkie ma wewnętrzną warstwę komórek, które tworzą wyrostki zwane kosmków.Kosmków są ważne, ponieważ wzrost liczby komórek i powierzchni dostępne dla wchłanianie składników odżywczych z jelita do krwi.W celiakii, stan zapalny niszczy kosmków, co powoduje, wewnętrznej wyściółki jelita cienkiego ulegają spłaszczeniu.Ta utrata kosmków zmniejsza komórki i powierzchnia dostępna dla wchłanianie składników odżywczych.Zaburzenia wchłaniania składników pokarmowych jest określany jako zespół złego wchłaniania.Wchłaniania składników odżywczych prowadzi do niedoborów składników pokarmowych, o których mowa w niedożywienia.

Długość (ilość) jelita cienkiego dotknięte utratą kosmków zależy od pacjenta, a długość który jest zaangażowany określa nasilenie objawów podmiotowych i przedmiotowych.Tak więc, osoby, których całe jelito cienkie ma wpływ utrata kosmków mają poważniejsze objawy złego wchłaniania niż osoby, które tylko część małych wpływ jelita.Gdy tylko część jelita cienkiego ma wpływu, zwykle w górnej jelita cienkiego (dwunastnicy i jelita czczego) jest narażone bardziej niż niższe jelita cienkiego (jelito kręte).

Jakie są objawy choroby trzewnej?

W zależności od stopnia wchłaniania, objawy choroby trzewnej różnią się wśród osób, od braku objawów, kilka lub łagodne objawy, do wielu lub ciężkie objawy.Istnieją dwie kategorie objawów: 1) objawy ze względu na zaburzenia wchłaniania, oraz 2) objawy z powodu niedożywienia, w tym witaminy i minerałów.

1.Oznaki i objawy złego wchłaniania

Trzy główne kategorie diety odżywcze są węglowodany, białka i tłuszczu.Wchłanianie wszystkich tych składników może być zmniejszona w celiakii, jednak tłuszczu jest najczęściej i ucierpiały składników odżywczych.Większość z przewodu pokarmowego objawy choroby trzewnej są ze względu na niedostateczne wchłanianie tłuszczu (tłuszcz złego wchłaniania).Objawy żołądkowo-jelitowe wchłanianie tłuszczu to biegunka , cuchnące wzdęcia (faul zapachu gazu), wzdęcia, oraz zwiększenie ilości tłuszczu w stolcu (steatorrhea).Wchłonięty tłuszcz jest przez bakterie jelitowe w kwasy tłuszczowe, a tych kwasów tłuszczowych promować wydzielania wody do jelit, co powoduje biegunkę.Tłuszczowe stolce zwykle są dużej objętości, śmierdzący (faul zapachu), tłuste, jasnobrązowej lub jasnoszary kolor, i często unoszą się w muszli klozetowej.Kropelki oleju (niestrawione tłuszcze) także mogą być widoczne pływające na powierzchni wody.

Utrata kosmków jelitowych powoduje również wchłanianie węglowodanów, szczególnie laktozy, cukru.Laktoza jest podstawowym cukrem w mleku.Laktoza jest składa się z dwóch cukrów mniejsze, glukozy i galaktozy.Aby laktozy zostać wchłonięty z jelita i do ciała, należy najpierw podzielić glukozy i galaktozy.Glukozy i galaktozy następnie mogą być wchłaniane przez komórki nabłonka jelita cienkiego.Enzym, który dzieli laktozy do glukozy i galaktozy nazywa laktazy, i znajduje się na powierzchni kosmków jelitowych małe.W celiakii kosmków jelitowych wraz z laktazy enzymów na ich powierzchni są zniszczone, co prowadzi do złego wchłaniania laktozy.

Oznaki i objawy złego wchłaniania laktozy są szczególnie widoczne u osób z celiakią, którzy mają podstawowe nietolerancja laktozy , genetycznie uwarunkowane zmniejszenie aktywności laktazy.Objawy złego wchłaniania laktozy (biegunka, nadmierne wzdęcia [przechodzi gaz], bóle brzucha i wzdęcia lub rozdęcia) wystąpić, ponieważ wchłonięty laktoza przechodzi do jelita cienkiego i jelita grubego w.W dwukropek, normalnego kolonii bakterii zawierają laktazy i są w stanie podzielić laktozy, używając bez glukozy i galaktozy do własnych celów.Niestety, kiedy dzielą się laktozy do glukozy i galaktozy, Bakterie wydzielają gazów (wodór i / lub metanu).Część gazu zostaje wydalony i jest odpowiedzialny za wzrost flatus (przejście gazu), które mogą wystąpić w celiakii.Zwiększona gazu mieszanego w stolcu jest odpowiedzialny za stołki unosić się w muszli klozetowej.

Nie wszystkie laktozy, która dociera do jelita grubego jest podzielony i wykorzystywane przez bakterie okrężnicy.Nierozbite laktozy, która dociera do jelita grubego powoduje, że woda się wciągnąć w okrężnicy (przez osmozę).Sprzyja to biegunka .

2.Oznaki i objawy niedożywienia i niedoborów witamin lub minerałów

Objawy niedożywienia i niedoborów witamin lub minerałów, to: utrata masy ciała , zatrzymanie płynów, anemia, osteoporoza, zasinienie łatwo, neuropatia obwodowa (uszkodzenie nerwów), bezpłodności i mięśni osłabienie .

Masy ciała i zatrzymanie płynów: Utrata masy ciała jest bezpośrednim skutkiem niewłaściwego wchłanianie węglowodanów, białek i tłuszczów.Jednakże, utrata masy ciała nie zawsze mogą wystąpić, ponieważ osoby z celiakią często mają ogromny apetyt, że kompensuje zmniejszenie wchłanianie składników odżywczych.Co więcej, utrata masy ciała może być maskowane przez retencji płynów.Zatrzymanie płynów występuje w zaawansowanej niedożywienia, ponieważ zmniejszenie wchłaniania białka powoduje niski poziom białka we krwi.Normalny poziom białka we krwi jest niezbędne do utrzymania płynu z wycieku z naczynia krwionośne i do tkanek organizmu.Kiedy poziom białka we krwi spaść w celiakii, wycieku płynu w tkankach ( obrzęki ), ale szczególnie w okolicy kostek i stóp, które puchną z powodu obrzęku.

Anemia: brak wchłaniania witaminy B12 i żelaza może prowadzić do anemii .

Osteoporoza: Brak wchłanianie witaminy D i wapnia może prowadzić do osteoporozy i złamań kości.

Easy siniaki: Brak wchłanianie witaminy K może prowadzić do zmniejszył się zdolność krwi do krzepnięcia, a tym samym łatwo powstające siniaki krwawienia lub nadmierne.

Neuropatia obwodowa (uszkodzenie nerwów): Niedobory witaminy B12 i tiaminy może przyczynić się do uszkodzenia nerwów z objawami złej równowagi, osłabienie mięśni i drętwienie i mrowienie w rękach i nogach.

Niepłodność: Nieleczona celiakia może prowadzić do niepłodności u kobiet, brak miesiączki ( menstruacji ), poronienia samoistne i niskiej masy urodzeniowej niemowląt.

Osłabienie mięśni: Brak absorpcji i niski poziom potasu i magnezu może prowadzić do poważnego osłabienia mięśni, skurcze mięśni i drętwienia lub mrowienia w rękach i nogach.

Jak objawów celiakii różnią się wiek chorego?

W przeszłości, celiakia była uważana za chorobę głównie niemowląt i dzieci.Jest teraz jasne, że początkowe objawy choroby trzewnej może wystąpić u osób dorosłych, a nawet w podeszłym wieku.

Objawy u niemowląt

Niemowlęta z celiakią zwykle ma biegunkę, steatorrhea, bóle brzucha, wzdęcia, drażliwość, osłabienie mięśniowe, i brak przetrwać i rozwijać się.Objawy te występują zwykle po wprowadzeniu zbóż zawierających gluten do diety.

Objawy u dzieci

Dzieci z celiakią zwykle ma biegunkę, zwiększenie ilości tłuszczu w stolcu (steatorrhea), wzdęcia (przechodzi gaz), niski wzrost i spadek wagi.Prawidłowe leczenie diety bezglutenowej może prowadzić do przyspieszonego (catch-up) wzrost w wysokości, jednak nie leczone, celiakia dzieciństwie może prowadzić do niskiego wzrostu w wieku dorosłym.Jako dzieci z celiakią wprowadzić dorastania, wiele będzie doświadczenie spontaniczne remisje (zmniejszenie objawów) i pozostaje wolny od objawów choroby trzewnej dopiero później w dorosłym życiu.To później reaktywacji można wytrącić przez stres , takich jak ciąża lub operacji.

Objawy u dorosłych

Dorosłych z celiakią mogą mieć objawy biegunki, steatorrhea, utrata masy ciała, wzdęcia, jednak wielu dorosłych nie ma biegunkę lub steatorrhea.Oni albo nie mają objawów lub tylko mgliste dolegliwości brzuszne takie jak wzdęcia, wzdęcia brzucha i gazu nadmiarze.Mogą również mieć tylko jeden lub kilka objawów niedożywienia, takich jak niedokrwistość z niedoboru żelaza , zaburzenia krwawienia, lub złamań kości.Niektóre osoby z celiakią i objawy żołądkowo-jelitowe są błędnie rozpoznano zespół jelita drażliwego (IBS).

Dokonano zmian w ciągu ostatnich 20 lat w sposób, w jaki celiakii jest zdiagnozowana.Średni wiek, w którym celiakii jest diagnozowana wzrosła, prawdopodobnie ze względu na wzrost świadomości, że choroba może pierwszą przyczyną objawów przedmiotowych i podmiotowych u dorosłych.Podczas gdy w przeszłości, biegunka było pierwszym objawem u 80% pacjentów, teraz jest początkowym objawem tylko w 40%.U niewielkiego odsetka pacjentów – około 15% – jest z rozpoznaniem badania krwi, bo mają blisko spokrewniony z celiakią i są one analizowane w celu sprawdzenia czy też choroby.

Co to jest ukryte i ciche celiakia?

Ukrytych warunków i cichy celiakii są używane w odniesieniu do osób, które odziedziczyły geny, które predysponują je do choroby trzewnej, ale jeszcze nie opracował objawy lub oznaki choroby trzewnej.

Utajonej celiakii odnosi się szczególnie do osób, które nieprawidłowe wyniki badań krwi przeciwciał choroby trzewnej (patrz dyskusja specyficznych testów dla celiakii), ale którzy mają normalne jelita cienkiego i żadnych objawów celiakii.Na przykład:

Niektóre osoby mogą mieć początek w dzieciństwie celiakią a choroba może być skutecznie leczonych dietą bezglutenową.Jelit jednostek może mieć normalnie, wygląd i funkcje, mogą też mieć żadnych objawów celiakii.

Niektóre osoby z celiakią w dzieciństwie zrezygnować z diety bezglutenowej , jako dorośli, ale pozostają one wolne od oznak lub objawów celiakii.

W obu powyższych przypadkach celiakia jest ukryty, a jednostki mogą rozwijać objawów celiakii w późniejszym życiu.
Silent celiakii odnosi się do osób, które nieprawidłowe wyniki badań krwi przeciwciał choroby trzewnej, jak również utrata kosmków w jelicie cienkim, ale nie mają żadnych objawów lub objawy choroby trzewnej, nawet na diecie, która zawiera glutenu.Podobnie jak osoby z utajonym celiakia, ci ludzie mogą rozwijać oznak lub objawów celiakii w późniejszym życiu.

Jakie choroby są związane z celiakią?

Następujące choroby związane są z celiakią:

Szacuje się, że 10% osób z celiakią także zapalenie opryszczkowe.Opryszczkowe zapalenie skóry jest chorobą skóry, która charakteryzuje się swędząca wysypka na kończynach, pośladkach, szyi, tułowia i głowy.

Powtarzające się bolesne owrzodzenia jamy ustnej (aftowe zapalenie jamy ustnej)

Insulinozależną cukrzycą (nieletnich rozpoczęcia lub cukrzyca typu 1 )

Autoimmunologiczne choroby tarczycy

Reumatoidalne zapalenie stawów

Toczeń

Jak celiakię rozpoznano?

Celiakia jest podejrzana, gdy ludzie nie wystąpią objawy złego wchłaniania lub niedożywienia.Inne choroby, jednak może powodować zaburzenia wchłaniania i niedożywienia, na przykład, niewydolność trzustki (w której trzustka nie jest w stanie wyprodukować enzymy trawienne), choroba Leśniowskiego-Crohna jelita cienkiego i jelita przerost bakterii .Ważne jest zatem, aby potwierdzić podejrzenie choroby trzewnej z odpowiednich testów.

Małe biopsji jelita

Małe biopsji jelita uważana jest za najbardziej dokładny test dla celiakii.Biopsji jelita cienkiego można uzyskać wykonując esophagogastroduodenoscopy (EGD).Podczas EGD, lekarz wprowadza długi, elastyczny endoskopu oglądania przez usta i do dwunastnicy.Długi, elastyczny instrument biopsji jest następnie przekazywany przez mały kanał endoskopu w celu uzyskania próbki śluzówki jelit dwunastnicy.Wiele próbek zazwyczaj uzyskuje się zwiększenie dokładności diagnozy. Patolog to można zbadać biopsji (pod mikroskopem) za utratę kosmków i inne cechy celiakii, takie jak wzrost liczby limfocytów.

Małe biopsji jelita ma jednak pewne ograniczenia.Na przykład, ostre wirusowe zapalenie żołądka i jelit i alergii na mleko krowie lub białko sojowe mogą powodować nieprawidłowe biopsji jelita cienkiego, które są nie do odróżnienia od choroby trzewnej.Jednak ostre wirusowe zapalenie żołądka i jelit nie jest łatwo pomylić z chorobą trzewną ze względu na różnicę w ostrości objawów.(Ostre wirusowe zapalenie żołądka i jelit ma nagły początek objawów i tylko przez kilka dni.) Jest to jednak łatwiej mieszać mleka krowiego i alergie białka sojowego z celiakią, ale te stany alergiczne są rzadkie i występują głównie u małych dzieci.Mimo tych ograniczeń, biopsji jelita cienkiego są zalecane nawet dla osób, które nieprawidłowe wyniki badań przeciwciał na celiakię.(Patrz dyskusja poniżej.)

Szczegółowe badania przeciwciał choroby trzewnej

Przeciwciała są białkami, które są wytwarzane przez układ odpornościowy do walki wirusów, bakterii i innych organizmów, które infekują organizm.Czasem jednak organizm wytwarza przeciwciała przeciwko substancji niezakaźnych w środowisku (np. w katar sienny ), a nawet przeciw własnych tkanek (autoimmunologiczne).

Badania krwi, które są specyficzne dla celiakii to endomysial przeciwciał anty-tkanki przeciwciał transglutaminazy i anty-antygliadyny.U pacjentów z celiakią, anty-gliadyny przeciwciała przeciwciała wytwarzane przeciwko gliadyny w diecie i endomysial i anty-tkanki przeciwciał transglutaminazy są przeciwciała wytwarzane przeciwko tkankom własnego organizmu.

Endomysial przeciwciał i przeciwciał anty-tkanka transglutaminazy są niezawodne w rozpoznawaniu celiakii.Osoba z nieprawidłowo podwyższonym endomysial i anty-tkanki przeciwciał transglutaminazy ma większy niż 95% ryzyko wystąpienia celiakii.Anti-antygliadyny są mniej wiarygodne i mają wysoki fałszywie dodatnie stopy.Tak więc osoby z nieprawidłowo podwyższone anty-gliadyny poziomu przeciwciał nie musi celiakii.Niemniej jednak, anty-gliadyny poziom przeciwciał są przydatne w monitorowaniu odpowiedzi na leczenie z powodu anty-gliadyny poziom przeciwciał zwykle zacznie spadać w ciągu kilku miesięcy na skuteczne leczenie choroby trzewnej z diety glutenu .

Kto powinien przejść badania krwi przeciwciał choroby trzewnej?

Niektórzy eksperci zalecają, aby badania krwi przeciwciała powinny być stosowane do ekranu zdrowych osób bez objawów podmiotowych lub na celiakię.We Włoszech, gdzie celiakii jest powszechne, wszystkie dzieci są sprawdzane na celiakię.Eksperci w Stanach Zjednoczonych nie polecam przesiewowych osób zdrowych na celiakię.Badania krwi przeciwciała są zalecane tylko dla osób z wyższym prawdopodobieństwem niż normalnie posiadania celiakii.Osoby te są:

Osoby z przewlekłą biegunką (biegunka, że ​​nie rozwiąże w ciągu trzech tygodni), zwiększenie ilości tłuszczu w stolcu (steatorrhea) i utrata masy ciała

Osoby z nadmiarem gazów , wzdęcia i wzdęcia brzucha

Pierwszy i drugi krewnych osób, które celiakii

Dzieci z zaburzeniami rozwojowymi

Osoby o niewyjaśnionej niedokrwistości z niedoboru żelaza

Osoby z wysypki skórne sugerujące opryszczkowe zapalenie skóry

Osoby z nawracającymi bolesne owrzodzenia jamy ustnej (aftowe zapalenie jamy ustnej)

Osoby z chorobami wiadomo, że związane z celiakią.Przykładami takich chorób należą insulinozależna cukrzyca , autoimmunologiczne choroby tarczycy , reumatoidalne zapalenie stawów , toczeń , wrzodziejące zapalenie jelita grubego , itd.
Dlaczego ważne jest, aby dokładnie zdiagnozować choroby trzewnej?

Rozpoznanie celiakii powinna być mocno zakorzeniona Przed rozpoczęciem leczenia dietę bez glutenu z kilku powodów.

Glutenu dieta jest na całe życie i uciążliwe zobowiązanie, że nie należy lekceważyć.To jest bardziej kosztowne niż normalnej diety i ma istotne implikacje społeczne, zwłaszcza gdy restauracji.

Osoby z zespołem jelita drażliwego (IBS) mogą wystąpić poprawa wzdęcia, bóle brzucha i biegunki z diety glutenu darmo.Osoby te mogą być błędnie o celiakii.Bez potwierdzenia celiakii małych biopsji jelita, mogą być one niepotrzebnie angażuje się całe życie ograniczenie gluten.

Glutenu dieta może obniżyć poziom przeciwciał we krwi i pozwala mikroskopijnych wygląd jelita cienkiego stracić typowy wygląd celiakii, utrudniając późniejsze starania na rzecz postawienia diagnozy firmy celiakii.
Jak się złego wchłaniania i niedożywienia oceniane w celiakii?

Celiakia powoduje zaburzenia wchłaniania składników pokarmowych i prowadzi do niedożywienia.Testy są dostępne, które pomagają w ocenie złego wchłaniania i niedożywienia, ale dlatego, że inne choroby mogą powodować zarówno zaburzenia wchłaniania i niedożywienia, badania te nie mogą być stosowane do diagnozowania celiakii.

Badanie kału na zespół złego wchłaniania

Tłuszczu w próbce stolca umieszczony na szkiełku mogą być farbą (Sudan plamy), aby tłuszcz widoczne pod mikroskopem jako kuleczek.Stolca u pacjentów z celiakią często zawiera wiele barwione kuleczek tłuszczu i barwienia Sudan jest szybkie i proste badanie przesiewowe w celu zwiększenia ilości tłuszczu w stolcu (steatorrhea).Aby ostatecznie zdiagnozować steatorrhea jednak kału zebrane w okresie 72-godzinnym, a tłuszczu w stolcu jest chemicznie mierzone i ilościowo.Steatorrheic stolce są nienormalnie duże ilości tłuszczu.Od złego wchłaniania i steatorrhea może występować w przypadku innych chorób jelit (np. przerost małe bakterie jelitowe, niewielkie resekcji jelit, choroby rozległe Crohna jelita cienkiego i przewlekłe zapalenie trzustki ), stolce z dużą ilością tłuszczu tylko rodzi podejrzenie celiakii, ale nie może być stosowane do diagnozowania celiakii.

Badania krwi do niedożywienia i niedoborów witaminy

Wchłaniania zmniejsza wchłanianie białka i powoduje zmniejszenie stężenia białka we krwi.Można to zaobserwować, jak zwykle, obniżony poziom albumin we krwi, najbardziej skoncentrowane białka we krwi.Inne białka we krwi, na przykład, albuminy i transferyny również może być zmniejszona.

Wchłaniania jelitowego może prowadzić do niedoborów i niski poziom we krwi żelazo, wapń, witamina B12, kwas foliowy , witamina D i witamina K. Braki te z kolei może prowadzić do innych wyniki badań krwi, takich jak:

Niedokrwistość z niedoboru żelaza: Żelazo jest ważnym składnikiem hemoglobiny w krwinkach czerwonych.Gdy brakuje żelaza, produkcji krwinek czerwonych jest osłabiony, i niedokrwistość rozwija.Niedokrwistość z niedoboru żelaza mogą pojawić się poprzez utratę krwi (z zawierających żelazo krwinek czerwonych) lub brak jelitowe wchłanianie żelaza. ciężkie krwawienie miesiączkowe i raka jelita grubego , która krwawi do jelita są dwie najczęstsze przyczyny niedokrwistości z niedoboru żelaza ze względu na utraty krwi.Celiakia przyczyn niedokrwistości z niedoboru żelaza przez zmniejszenie wchłanianie żelaza.W rzeczywistości, niedokrwistość z niedoboru żelaza może być ważną wskazówką na obecność choroby trzewnej.

Nieprawidłowo wydłużenie czasu protrombinowego (ProTime): ProTime jest badanie krwi, że środki, jak szybko skrzepów krwi .Krzepnięcie krwi wymaga specjalnych białek lub czynniki krzepnięcia, z których wiele jest przez wątrobę.Formacja czynników krzepnięcia w wątrobie wymaga witaminy K. Gdy wchłanianie witaminy K z jelit jest zmniejszona, tak jak w celiakii, produkcji czynników krzepnięcia w wątrobie jest niewystarczająca, i krzepnięcie krwi jest opóźniony.Krzepliwości znajduje odzwierciedlenie w nieprawidłowych ProTime, a osoby z nieprawidłową ProTime mają wyższe ryzyko krwawienia nieprawidłowe lub zbyt obszerne.
Niedobór żelaza niedokrwistość, zaburzenia ProTime, steatorrhea i niskiej zawartości żelaza i witaminy może wystąpić w chorobach innych niż celiakia.Dlatego obecność tych zaburzeń tylko rodzi podejrzenie celiakii, ale nie specjalnie diagnozowania celiakii.

Co to jest leczenie choroby trzewnej?

Nie ma lekarstwa na celiakię.Leczenia celiakii jest bezglutenowej diety.Pacjentów z celiakią różnią się pod względem tolerancji glutenu, niektórzy pacjenci mogą spożywać niewielkie ilości glutenu, bez wystąpienia objawów, podczas gdy inne masywne biegunka tylko śladowe ilości glutenu.Standardowe leczenie wymaga całkowite unikanie glutenu do życia.Zasady diety gluten free obejmują:

Unikać wszystkie produkty z pszenicy, żyta i jęczmienia.Przykładami są pieczywo, płatki, makarony, krakersy, ciasta, torty, ciastka, i sosów.

Należy unikać owsa.Niektóre osoby z celiakią mogą tolerować owsa w diecie.Ale długoterminowe bezpieczeństwo owsa u osób z celiakią nie jest znane.Również niektóre preparaty mogą być zanieczyszczone owsa z pszenicy.Tak więc, jest to prawdopodobnie najlepiej unikać owsa, przynajmniej w początkowym leczeniu dietą bezglutenową.Po remisji choroby uzyskuje się ścisłą dietę bez glutenu, małe ilości owsa może być ponownie do diety pod nadzorem lekarskim.

Zwróć uwagę na przetworzonej żywności, która może zawierać gluten.Mąka pszenna jest częstym składnikiem wielu przetworzonych produktów spożywczych.Przykłady produktów, które może zawierać gluten, by wymienić tylko kilka, to:
zupy w puszkach,

sosy sałatkowe,

lodów,

batony,

kawy rozpuszczalnej,

Mielonki,

ketchup,

musztarda,

przetwarzane i konserwy mięsne,

jogurt,

kiełbasy i,

makaron.
Uważaj tabletek, kapsułek i preparatów witaminowych zawierających gluten.Skrobia pszenna jest powszechnie stosowana jako środek wiążący w postaci tabletek i kapsułek.Gluten również można znaleźć w wielu produktach witaminy i produktach kosmetycznych, takich jak szminka.

Unikaj piwa

To wszystko jest w porządku do picia wina, brandy, whisky i innych pszenicy lub jęczmienia alkohol (z umiarem!)

Należy unikać mleka i innych produktów mlecznych zawierających laktozę.Nieleczonych osób z celiakią często nie tolerują laktozy.W skutecznym leczeniu, produkty mleczne mogą być ponownie powoli do diety później.

Jest dobrze, aby spożywać ryby, świeże mięso, ryż, kukurydza, soja, ziemniaki, drób, owoce, warzywa i produkty mleczne (dla osób, które nie tolerują laktozy)

Consult dietetyków i krajowych towarzystw choroby trzewnej do listy bezglutenowej żywności.Czytaj etykiety produktów spożywczych i przed zakupem lub konsumowania żadnego produktu.Jest to konieczne, ponieważ producent może zmienić składników produktu w dowolnym momencie.Produktu, który był bezglutenowe w przeszłości mogą teraz zawierać gluten.Nawet markowe produkty mogą być glutenu w jednym kraju, ale zawiera glutenu w innym kraju.Jeśli ktoś nie jest pewne, po przeczytaniu etykiety, skontaktuj się z producentem.

Ponieważ osoby z ciężkimi zaburzeniami wchłaniania może rozwijać witaminy i minerałów, witamin i suplementów mineralnych są ważne.Wszystkie osoby powinny brać multiwitaminy codziennie.Osoby o niedokrwistości z niedoboru żelaza powinny być traktowane z żelaza.Osoby z niedokrwistością z powodu niedoboru witaminy B12 lub ​​kwasu foliowego należy traktować z kwasu foliowego i witaminy B12.Osoby z nieprawidłowym ProTime powinien być traktowany z witaminą K. Osoby z niskim poziomem wapnia we krwi lub z osteoporozą powinny być traktowane z wapnia i witaminy D.
W większości jednostek, bezglutenowej diety spowoduje poprawę objawów w ciągu kilku tygodni.Wiele osób raport symptom poprawy w ciągu 48 godzin.U dzieci z celiakią, odpowiedź na diecie bezglutenowej może być dramatyczny.Nie tylko biegunka i bóle brzucha ustępują dolegliwości, ale również poprawia zachowanie i wznowi wzrost (z szybkiego nadrobienia wysokości).Te ulepszenia w objawów następuje nawrót kosmków jelitowych.Pełnej normalizacji kosmków jelitowych może potrwać miesiące.W wielu osób dorosłych, poprawa w zakresie objawów następuje tylko częściowe regenerację kosmków jelitowych.U osób z opryszczkowe zapalenie skóry, zmiany skórne również poprawić z glutenu dieta darmo.

Wiele osób z celiakią może nie zrozumieć znaczenie przestrzegania przez całe życie na diecie bezglutenowej.Ostatnie badania wykazały, że wśród pacjentów z rozpoznaną co najmniej 20 lat wcześniej z celiakią, tylko połowa chorych po ścisłej diety bezglutenowej.Głównym powodem, że u pacjentów po diety, aby zapobiec objawów-nie, aby zapobiec powikłaniom.Nie było dowodów na łagodny niedobór żelaza i zaburzenia gęstości kości u jednej trzeciej pacjentów, co sugeruje, że brak przestrzegania diety o konsekwencje dla zdrowia.

Co, gdyby jednostki nie reagują na diety bezglutenowej?

Brak odpowiedzi na diecie bezglutenowej może być z kilku powodów:

Osoba nie jest po ścisłej diety bezglutenowej i wciąż jedzą małe ilości glutenu.

Osoba nieświadomie spożyciu nieoczekiwane źródła glutenu, takich jak skrobia, spoiwa i wypełniaczy w leki i witaminy.

Osoba może mieć inny współistniejące choroby takie jak zespół jelita drażliwego , przerostu bakteryjnego jelita cienkiego , jelita grubego mikroskopijne lub niewydolność trzustki, które są przyczyną objawów.

Osoba może mieć oporności choroby lub powikłań choroby trzewnej.

Co jest oporny celiakia?

Ogniotrwałe celiakia jest rzadkim stanem, w którym objawy choroby trzewnej (i utraty kosmków) nie poprawiają mimo wielu miesiącach ścisłej diety glutenu darmo.Przed rozpoznaniem choroby trzewnej ogniotrwałych ważne jest, aby wykluczyć powikłań choroby trzewnej i innych współistniejących czynników, które mogą powodować podobne objawy.Uważa się, przez wielu doświadczonych lekarzy, że ogniotrwałych celiakii jest złośliwy warunkiem, że jest to rak .

Co to jest leczenie opornych celiakia?

W leczeniu opornych celiakii jest najpierw upewnić się, że wszystkie gluten jest eliminowany z diety.Jeśli nadal nie ma poprawy, leki są stosowane.

Kortykosteroidy takie jak prednizon są skutecznie wykorzystywane w leczeniu niektórych pacjentów z opornym na celiakię.

Leki immunosupresyjne (leki, które hamują osób system odpornościowy), takie jak azatiopryna (Imuran, Azasan) i cyklosporyny również zostały użyte.

Kortykosteroidy i leki immunosupresyjne są silnymi lekami potencjalnie poważne skutki uboczne.Wielu pacjentów z opornym na celiakię są niedożywieni i mają osłabiony układ odpornościowy i kortykosteroidy i leki immunosupresyjne może zwiększyć ryzyko poważnych infekcji.Dlatego lekarze doświadczeni z leczenia celiakii powinna monitorować leczenie opornej choroby trzewnej.
Niestety u niektórych pacjentów z opornym na celiakię i wchłaniania niedożywienie pomimo postępu narkotyków.U tych pacjentów dożylnie jest jedynym sposobem na osiągnięcie odżywiania . żywienia pozajelitowego (TPN) jest sposobem na dostarczanie kalorii, węglowodanów, aminokwasów i tłuszczu w roztworów za pomocą cewnika , która została włożona i zabezpieczona do żyły.

Jakie są powikłania choroby trzewnej?

Powikłań choroby trzewnej nowotwory złośliwe, małe owrzodzenia jelit (wrzodziejące jejunoileitis) i kolagenowe celiakii.

Rak

Dorosłych z celiakią mają kilka razy wyższe niż normalne ryzyko rozwoju chłoniaków (nowotwory węzłów chłonnych) w jelicie cienkim i gdzie indziej.Mają też wysokie ryzyko jelita oraz, w mniejszym stopniu, rak przełyku (rak wewnętrznej wyściółki jelita i przełyku). Chłoniak tendencję do rozwijania u dorosłych, którzy mieli celiakię dłużej niż 20-30 lat oraz u osób z opornym celiakii.Objawy chłoniaka jelita cienkiego lub raka obejmowały: niedokrwistość, krwawienie do jelit, bóle brzucha, utrata masy ciała, gorączka i małych niedrożności jelit (z objawami wzdęcia brzucha, wymioty i bóle brzucha crampy).Jelita chłoniaka i raka są trudne do zdiagnozowania.Czasami u osób z chorobą trzewną, w których choroba była kontrolowana z glutenu dieta wolna, nawrotu utrata masy ciała, niedokrwistość, bóle brzucha i objawy niedrożności jelit doprowadzi lekarzy do poszukiwania jelit chłoniaka i raka.

Tomografia komputerowa (CT) jamy brzusznej, enteroclysis (jeden rodzaj baru X-ray w jelicie cienkim), a Enteroskopia (inspekcja jelita cienkiego za pomocą długich, elastycznych endoskop) są procedury lekarzy wykorzystywać do diagnozowania chłoniaka jelita cienkiego i raka.Czasami rozpoznanie chłoniaka lub raka jelita może być dokonane jedynie z operacji (otwarcie jamy brzusznej) lub laparoskopowo (badania jamy brzusznej z endoskopów giętkich).Rokowanie dla osób, które rozwijać chłoniaka jelita zwykle jest słaby.Długotrwałe przeżycie (przeżycia ponad 5 lat) pacjentów z chłoniakiem jelita Szacuje się, że tylko 10%.Innych nowotworów, które mogą być zwiększone u osób z celiakią obejmują raka wątroby, jamy ustnej i jelita grubego.

Wrzodziejące jejunoileitis

Wrzodziejące jejunoileitis jest rzadkim powikłaniem choroby trzewnej.W wrzodziejące jejunoileitis są nawracające epizody jelita owrzodzenia i powstawania zwężeń (zwężenie światła jelita).Jelita owrzodzenia i zwężenia formacji może prowadzić do krwawienia jelitowe, utrata masy ciała, bóle brzucha i niedrożności jelit.Osób z wrzodziejącym jejunoileitis są na wysokie ryzyko rozwoju chłoniaków jelita.Rozpoznanie wrzodziejącego jejunoileitis jest przez enteroclysis jelita cienkiego, Enteroskopia lub tomografii komputerowej jamy brzusznej.Leczenie polega na diecie bezglutenowej i resekcji z najbardziej chorej części jelita cienkiego.Rokowanie jest złe; długoterminowego przetrwania dla osób z wrzodziejącym jejunoileitis powyżej 5 lat wynosi mniej niż 50%.

Kolagenowych celiakii

Kolagenowych celiakia jest rzadkim, ale poważnym powikłaniem choroby trzewnej, w których pacjent może mieć objawy choroby trzewnej początkowo, ale nie doprowadzą do poprawy na gluten dieta wolny, a po kilku latach dużą ilość blizny (kolagen) formy tuż pod śluzówki jelit.Nie ma leczenia kolagenowych celiakia, a rokowanie jest złe.

Czy ryzyko zachorowania na raka zmniejsza się w celiakii?

Niektórzy lekarze uważają, że ścisłe przestrzeganie diety bezglutenowej może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka u osób z chorobą trzewną, ale konieczne są dalsze badania, aby to udowodnić.Do więcej wiadomo w tej dziedzinie, osoby z celiakią powinny ściśle przestrzegać diety bezglutenowej.

Co nowego w celiakii?

Sposób, w jaki glutenu i wywołują choroby gliadyny wydaje się być skomplikowane.Nie wydaje się być po prostu kwestia odpowiedzi immunologicznej na gliadyny.Aktualne informacje sugerują, że gliadyny w diecie może być zmieniony przez transglutaminazie tkankowej w jelicie cienkim.Ta zmieniona gliadyny jest to, co wywołuje odpowiedź immunologiczną, która prowadzi do produkcji przeciwciał przeciwko transglutaminazie tkankowej i stan zapalny, który niszczy kosmków.

Objawy celiakii mogą być podobne do tych z zespołem jelita drażliwego (IBS), a problem często pojawia się w przypadku pacjentów z IBS należy kątem celiakii.Jeśli są ekranowane, powinny być sprawdzane z badania krwi, małe biopsji jelita, lub obu?Jedno z badań, w szczególności odniósł się do tej kwestii.Około 100 pacjentów uważa się, że biegunka z IBS badano.Wśród pacjentów z IBS, żaden nie miał celiakię związane przeciwciał we krwi, ale 30% miało przeciwciała w soku otrzymanego z w dwunastnicy.Dwadzieścia trzy procent pacjentów z IBS miał limfocytów w błonie śluzowej jelita cienkiego, podobnie jak u pacjentów z celiakią.Wreszcie, 35% pacjentów z IBS genów, które zwykle znajdują się w celiakii.Te interesujące wyniki muszą zostać potwierdzone przez dodatkowe badania.Jeśli zostanie to potwierdzone, to oni wskazują, że odsetek pacjentów z IBS mogą rzeczywiście celiakia, i że rozpoznanie może wymagać małych biopsji jelita i przeciwciał badania dwunastnicy sok.

Ostatnio test dla celiakii jest badanie na przeciwciała części cząsteczki gliadyny nazwie deamidated peptydów gliadyny.Ten test wydaje się być tak dobry w diagnozowaniu celiakii jak przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej.W rzeczywistości, to Spekulowano, że jeśli badania krwi na obecność przeciwciał przeciw transglutaminazie tkankowej i deamidated peptydów gliadyny są ujemne (czyli nie przeciwciała są obecne), że celiakia jest praktycznie wykluczone, a być może nie ma konieczności biopsji jelita cienkiego .Dalsze badania będą potrzebne, jednak to udowodnić.

Innym problemem jest mylące, że wiele osób stwierdza, że ​​ich objawy żołądkowo-jelitowe są lepsze dzięki wyeliminowaniu glutenu z diety, mimo że wszystkie badania krwi na celiakię są ujemne, aw niektórych przypadkach nawet biopsji jelita cienkiego normalne.Istnieją dwa możliwe wyjaśnienia tego.Pierwszym z nich jest efekt placebo, czyli ludzie myślą, czują się lepiej, ale prawdopodobnie nie są lepsze.(Jest wytrzeźwienia wiedzieć, że ta reakcja placebo pojawią się w aż 20% -40% ludzi.) Inaczej wytłumaczyć, że gliadyny zawierające ziarna zawierają również fruktany, węglowodany złożone, które nie są trawione w jelicie cienkim człowieka.Te fruktany wprowadzić jelita gdzie okrężnicy bakterie powodują fermentację im.Produktów fermentacji może powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe, zwłaszcza wzdęcia, gazy i biegunka.Nie jest jasne, jak wielu ludzi, którzy czują się lepiej wyeliminowanie glutenu z diety występują nietolerancji fruktany niż celiakia.

Celiakii W skrócie

Celiakia jest chorobą przewlekłą pokarmowego, w których uszkodzenia błony śluzowej jelita cienkiego powoduje wchłanianie minerałów i składników odżywczych.

Zniszczenie wewnętrznej wyściółki jelita cienkiego w celiakii jest spowodowane immunologicznych (reakcja alergiczna) na gluten.

Gluten to rodzina białek obecnych w pszenicy, jęczmienia, żyta, a czasami owsa.

Osoby z celiakią mogą wystąpić biegunka, steatorrhea, utrata masy ciała, wzdęcia, niedokrwistość z niedoboru żelaza, zaburzenia krwawienia, lub osłabione kości.Jednak wielu dorosłych z celiakią mogą posiadać żadnych objawów lub tylko mgliste dolegliwości brzuszne takie jak wzdęcia, wzdęcia brzucha i gazu nadmiarze.

Dzieci z celiakią mogą mieć również zahamowanie wzrostu, a jeśli nie jest leczone, celiakia dzieciństwie może prowadzić do niskiego wzrostu w wieku dorosłym.

Małe biopsji jelita uważana jest za najbardziej dokładny test dla celiakii.

Badania krwi można wykonać do diagnozowania celiakii, są to przeciwciała endomysial, przeciwciała anty-tkanka transglutaminazy i anty-antygliadyny.

Nie ma lekarstwa na celiakię.Leczenia celiakii jest bezglutenowej diety.

W większości jednostek, bezglutenowej diety spowoduje poprawę objawów w ciągu kilku tygodni.Wiele osób raport poprawę objawów w ciągu 48 godzin.

U dzieci z celiakią, skuteczne leczenie z glutenu diety wolnej może również prowadzić do wznowienia wzrostu (z szybkiego nadrobienia wysokości).

Brak odpowiedzi na diecie bezglutenowej może być z kilku powodów: Najczęstszą przyczyną jest nieprzestrzeganie ścisłej diety bezglutenowej.

Ogniotrwałe celiakia jest rzadkim stanem, w którym objawy choroby trzewnej (i utraty kosmków) nie poprawiają mimo wielu miesiącach ścisłej diety glutenu darmo.

W leczeniu opornych celiakii jest najpierw upewnić się, że wszystkie gluten jest eliminowany z diety.Jeśli nadal nie ma poprawy, kortykosteroidy takie jak prednizon, oraz leki immunosupresyjne (leki, które hamują osób system odpornościowy), takie jak azatiopryna i cyklosporyna mogą być stosowane.

Dorosłych z celiakią mają kilka razy wyższe niż normalne ryzyko rozwoju chłoniaków (nowotwory węzłów chłonnych) w jelicie cienkim i gdzie indziej.Mają też wysokie ryzyko jelita oraz, w mniejszym stopniu, rak przełyku (rak wewnętrznej wyściółki jelita i przełyku).

Rokowanie dla osób z celiakią, którzy wystąpienia chłoniaka, kolagenowe celiakia lub owrzodzenie jelita czczego jest słaby

About these ads

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s