Zator – zamknięcie światła naczyniowego z powodu tłuszczu

W medycynie pojęcie zatoru oznacza zablokowanie przepływu krwi w żyłach i tętnicy przez „czopy zatorowe” – a te mogą być różne. Począwszy od skrzeplin, przez oderwane fragmenty tkanek nowotworowych, bakterie, pasożyty, a nawet bąbelki gazu, jak np. w chorobie kesonowej, po cząstki tłuszczu. Zator to nagłe zamknięcie światła naczynia tętniczego przez czop zatorowy (łac. embolus) będący skrzepliną, urwaną blaszką miażdżycową, cząsteczkami tłuszczu (np. po złamaniach kości), fragmentami tkanki nowotworowej, wodami płodowymi, bakteriami, pasożytami lub banieczkami gazu (zwykle azotu w przebiegu choroby kesonowej). Zator tętnicy końcowej czynnościowo powoduje zawał.

W odróżnieniu np. od skrzeplin krwi cząsteczki tłuszczu powodujące zator są maleńkie i dlatego z większą łatwością przedostają się nawet do małych naczyń krwionośnych, blokując je skutecznie i w wielu miejscach. Kiedy dochodzi do takiej sytuacji, powstanie zatoru hamuje przepływ krwi przez naczynie. A kiedy krew – będąca przecież transporterem substancji odżywczych i tlenu – nie może dopłynąć do jakiejś części ciała, część ta po prostu obumiera. Materiałem zatorowym może być skrzeplina, powstała na skutek zaburzeń przypływu krwi, na przykład w jamach serca (migotanie przedsionków) czy w zmienionych miażdżycowa tętnicach (skrzepliny przyścienne, skrzepliny powstające na pękniętych blaszkach miażdżycowych). Materiał zatorowy mogą także stanowić inne substancje, jak komórki tłuszczowe, fragmenty łożyska, gazy (zator powietrzny) czy czopy bakteryjne.

Zatory tłuszczowe : proces, w którym tkanka tłuszczowa przechodzi do krwiobiegu i złoży w naczyniach krwionośnych.Ogólnie rzecz biorąc, zator jest coś, co przemieszcza się w krwiobiegu, składanych w naczyniach krwionośnych i blokuje go.Zator tłuszczu jest tłuszcz cząstek lub kropelek, podróżuje przez obiegu i ostatecznie blokuje naczynia krwionośnego.Fat zatorów są zazwyczaj małe i wielu, co powoduje liczne objawy.

Do 90% przypadków są związane z urazem i złamania lub operacji na dużych kości, takich jak kości udowej w udo.W wyniku złamania kości, tłuszcz szpiku wymyka się do krwiobiegu.Alternatywnie, zatory tłuszczowe mogą również wynikać z wlewów pozajelitowych z lipidów (forma odżywcze suplementacja), zapalenie trzustki , oparzenia , poród , i innych warunków.Mimo, że uwolnienie tłuszczu szpiku do krwi może być przyczyną, zatory tłuszczowe może wynikać z warunków, takich jak powszechne urazu lub choroby, które zmieniają metabolizm lipidów w organizmie.

Zazwyczaj, zatory tłuszczowe występuje nagle 12-36 godzin od urazu.Objawy i oznaki zależeć od konkretnej lokalizacji zablokowane tętnice.Oznaki i objawy tłuszczu zator obejmuje centralny układu nerwowego, które może prowadzić do śpiączki lub śmierci, nieprawidłowości w bicie serca, niewydolność oddechowa, i gorączka . Niedokrwistość i małopłytkowość (niska liczba płytek krwi) są powszechne.Zwykle małe krwotoki są widoczne na szyi, ramion, pach, i spojówki.

About these ads

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s