Rzeczywiście ENSURE o smaku waniliowym 400 g -to coś co warto zauważyć -OK? czy nie?

Ensure jest jednym z tych produktów które koniecznie trzeba omówić. Dodajmy, że Ensure to coś o czym warto powiedzieć. Zatem nabywamy zdrowie gdy na to jest akuratny czas, bo trzeba nam bardzo pamiętać o swoistym zdrowiu bo to jest to co mamy najbardziej cennego.
Skład

Zhydrolizowana skrobia kukurydziana, kazeiniany sodu i wapnia (białko mleka), sacharoza, wysokooleinowy olej słonecznikowy, SKŁADNIKI MINERALNE (cytrynian sodu, cytrynian potasu, fosforan wapnia, chlorek magnezu, chlorek potasu, wodorofosforan potasu, siarczan cynku, siarczan żelaza, siarczan manganu, siarczan miedzi, molibdenian sodu, jodek potasu, chlorek chromu, selenian sodu), olej sojowy, izolowane białko sojowe, fruktooligosacharydy (FOS), inulina, izolowane białko mleka, olej canola, substancja smakowo-zapachowa, WITAMINY (chlorek choliny, kwas askorbinowy, przeciwutleniacz palmitynian askorbylu (E304), niacynamid, przeciwutleniacz mieszanina tokoferoli (E306), pantotenian wapnia, octan DL-α-tokoferylu, chlorowodorek pirydoksyny, chlorowodorek tiaminy, ryboflawina, palmitynian witaminy A, kwas foliowy, β-karoten, biotyna, filochinon, witamina D3, cyjanokobalamina). Może zawierać: siarczan magnezu, chlorek sodu, węglan wapnia).

Średnia zawartość                        jednostka             w 100 g            w 100 ml                % ZDS**
proszku            stand. roz.*          (w 100ml  stand.
rozcieńczenia*)

Wartość energetyczna                    kcal (kJ)                 428 (1799)        100 (420)                      –
Białko (14,9 % energii)                   g                              15,90                  3,72                                –
Tłuszcze (29,5 % energii)              g                              14,00                  3,27                                –
W tym: MUFA                                    g                              8,58                    2,01
PUFA                                      g                              3,19                    0,75
Węglowodany (53,7% energii)     g                              57,40                  13,42                              –
FOS/Inulina (2,0% energii)            g                              4,30                    1,01
Woda                                                 g                              5,0                      85                                   –
Składniki mineralne
Sód                                                     mg                          360                     84                                   –
Potas                                                 mg                          670                     157                                 8
Chlorki                                               mg                          550                     129                                 16
Wapń                                                 mg                          450                     105                                 13
Fosfor                                                mg                          270                     63                                   9
Magnez                                              mg                          80                       19                                   5
Żelazo                                                mg                          2,4                      0,56                                4
Cynk                                                   mg                          4,7                      1,1                                  11
Mangan                                             mg                          1,4                      0,33                                17
Miedź                                                  µg                           285                     67                                   7
Jod                                                     µg                           64                       15                                   10
Selen                                                 µg                           22                       5,1                                  9
Chrom                                               µg                           23                       5,4                                  14
Molibden                                           µg                           42                       9,8                                  20
Witaminy
Witamina A (palmitynian)               µg RE (j.m.)          450 (1500)        105 (351)                      13
Witamina A (β-karoten)                  µg RE (j.m.)          20 (200)             4,7 (47)                          1
Witamina D3                                     µg (j.m.)                 4,8 (190)            1,1 (44)                          22
Witamina E                                       mg α-TE (j.m.)      7,9 (11,8)           1,9 (2,8)                         16
Witamina K1                                     µg                           21                       4,9                                  7
Witamina C                                       mg                          54                       13                                   16
Kwas foliowy                                    µg                           130                     30                                   15
Witamina B1                                     mg                          0,80                    0,19                                17
Witamina B2                                     mg                          0,80                    0,19                                14
Witamina B6                                     mg                          1,0                      0,23                                16
Witamina B12                                   µg                           1,5                      0,35                                14
Niacyna (równoważnik niacyny)    mg                          8,2                      1,9                                  12
Kwas pantotenowy                          mg                          4,2                      0,98                                16
Biotyna                                               µg                           18                       4,2                                  8
Cholina                                              mg                          136                     32                                   –

Osmolarność: 391 mOsm/l

* Standardowe rozcieńczenie – 1 litr pokarmu otrzymuje się przez rozpuszczenie 233,8 g proszku
**ZDS – zalecanego dziennego spożycia

Sposób użycia i przechowywania

Przechowywać w temperaturze pokojowej. Po otwarciu puszki należy ją przykryć i przechowywać w chłodnym, suchym miejscu, ale nie w lodówce. Po otwarciu zawartość puszki należy zużyć w ciągu 3 tygodni. Przygotowany pokarm należy spożyć natychmiast lub przechowywać w lodówce pod przykryciem, nie dłużej niż 24 godziny. Pozostałość wyrzucić.

Sposób przygotowania

Aby przygotować 230 ml pokarmu, należy do szklanego naczynia wlać 195 ml schłodzonej, przegotowanej wody. Następnie, ciągle mieszając, wsypać powoli 6 miarek (miarka dołączona do opakowania) lub 53,8 g proszku Ensure. Dokładnie wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. 100 ml pokarmu przygotowanego zgodnie z powyższą instrukcją dostarcza około 100 kcal. Z jednego opakowania (400 g proszku) można przygotować siedem i pół porcji, każda porcja po 230 ml pokarmu. Przygotowywać przestrzegając zasad higieny.

Ważna informacja

Dieta może być stosowana jako jedyne źródło pożywienia lub jako uzupełnienie odżywiania naturalnego, pod kontrolą lekarza.
Preparat nie jest przeznaczony dla dzieci, jednak lekarz może zalecić jego stosowanie.
Nie podawać pozajelitowo (dożylnie).
Nie stosować w galaktozemii.
Produkt bezglutenowy.

Żywienie przez zgłębnik

Należy przestrzegać zaleceń lekarza. W czasie rozpoczynania żywienia przez zgłębnik, szybkość podawania oraz objętość diety zależą od stanu zdrowia pacjenta i jego indywidualnej tolerancji. Dietę należy przygotować i podawać zgodnie z zasadami higieny, aby zapobiec jej zanieczyszczeniu.

Opis

Ensure (proszek) – smak waniliowy dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego. Do postępowania dietetycznego u osób z objawami niedożywienia oraz u osób, u których istnieje ryzyko niedożywienia. Ensure jest kompletną, zbilansowaną dietą zawierającą fruktooligosacharydy (FOS) oraz inulinę.

w 100 ml                              %ZDS**
Średnia zawartość                        jednostka             w 100 g             standardowego          (w 100 ml standard.
proszku             rozcieńczenia              *              rozcieńczenia*)

Wartość energetyczna                    kcal (kJ)                 428 (1799)        100 (420)                      –
Białko (14,9 % energii)                   g                              15,90                  3,72                                –
Tłuszcze (29,5 % energii)              g                              14,00                  3,27                                –
W tym: MUFA                                    g                              8,58                    2,01
PUFA                                      g                              3,19                    0,75
Węglowodany (53,7% energii)     g                              57,40                  13,42                              –
FOS/Inulina (2,0% energii)            g                              4,30                    1,01
Woda                                                 g                              5,0                      85                                   –
Składniki mineralne
Sód                                                     mg                          360                     84                                   –
Potas                                                 mg                          670                     157                                 8
Chlorki                                               mg                          550                     129                                 16
Wapń                                                 mg                          450                     105                                 13
Fosfor                                                mg                          270                     63                                   9
Magnez                                              mg                          80                       19                                   5
Żelazo                                                mg                          2,4                      0,56                                4
Cynk                                                   mg                          4,7                      1,1                                  11
Mangan                                             mg                          1,4                      0,33                                17
Miedź                                         &nbsp
——–Dalej nie należy studiować bo to nie ma znaczenia. Pomiń to.——-
Uwaga: ensure kupisz w aptece
Skład

Zhydrolizowana skrobia kukurydziana, kazeiniany sodu i wapnia (białko mleka), sacharoza, wysokooleinowy olej słonecznikowy, SKŁADNIKI MINERALNE (cytrynian sodu, cytrynian potasu, fosforan wapnia, chlorek magnezu, chlorek potasu, wodorofosforan potasu, siarczan cynku, siarczan żelaza, siarczan manganu, siarczan miedzi, molibdenian sodu, jodek potasu, chlorek chromu, selenian sodu), olej sojowy, izolowane białko sojowe, fruktooligosacharydy (FOS), inulina, izolowane białko mleka, olej canola, substancja smakowo-zapachowa, WITAMINY (chlorek choliny, kwas askorbinowy, przeciwutleniacz palmitynian askorbylu (E304), niacynamid, przeciwutleniacz mieszanina tokoferoli (E306), pantotenian wapnia, octan DL-α-tokoferylu, chlorowodorek pirydoksyny, chlorowodorek tiaminy, ryboflawina, palmitynian witaminy A, kwas foliowy, β-karoten, biotyna, filochinon, witamina D3, cyjanokobalamina). Może zawierać: siarczan magnezu, chlorek sodu, węglan wapnia).

Średnia zawartość                        jednostka             w 100 g            w 100 ml                % ZDS**
proszku            stand. roz.*          (w 100ml  stand.
rozcieńczenia*)

Wartość energetyczna                    kcal (kJ)                 428 (1799)        100 (420)                      –
Białko (14,9 % energii)                   g                              15,90                  3,72                                –
Tłuszcze (29,5 % energii)              g                              14,00                  3,27                                –
W tym: MUFA                                    g                              8,58                    2,01
PUFA                                      g                              3,19                    0,75
Węglowodany (53,7% energii)     g                              57,40                  13,42                              –
FOS/Inulina (2,0% energii)            g                              4,30                    1,01
Woda                                                 g                              5,0                      85                                   –
Składniki mineralne
Sód                                                     mg                          360                     84                                   –
Potas                                                 mg                          670                     157                                 8
Chlorki                                               mg                          550                     129                                 16
Wapń                                                 mg                          450                     105                                 13
Fosfor                                                mg                          270                     63                                   9
Magnez                                              mg                          80                       19                                   5
Żelazo                                                mg                          2,4                      0,56                                4
Cynk                                                   mg                          4,7                      1,1                                  11
Mangan                                             mg                          1,4                      0,33                                17
Miedź                                                  µg                           285                     67                                   7
Jod                                                     µg                           64                       15                                   10
Selen                                                 µg                           22                       5,1                                  9
Chrom                                               µg                           23                       5,4                                  14
Molibden                                           µg                           42                       9,8                                  20
Witaminy
Witamina A (palmitynian)               µg RE (j.m.) Zawarte w preparacie minerały pokrywają ich deficyt związany z ograniczeniem pożywienia.
Uwaga:
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.
Karnawał, zapusty – okres zimowych balów, maskarad, pochodów i zabaw. Rozpoczyna się najczęściej w dniu Trzech Króli, a kończy we wtorek przed Środą Popielcową, która oznacza początek Wielkiego Postu i oczekiwania na Wielkanoc. Według następującego wzoru: BMI = masa ciała w kilogramach podzielona przez wzrost w metrach do kwadratu. Wartość wskaźnika w granicach 18,5 do 25, oznacza prawidłową wagę ciała. Nadwaga, mieści się w granicach 25 do 30. Wskaźnik powyżej 30, to otyłość.
Jak wiadomo medycyna klasyczna określa otyłość jako efekt zachwiania równowagi przemiany energetycznej organizmu z racji występowania nadwyżki energii zawartej w spożywanych pokarmach, w stosunku do rzeczywistych potrzeb.
Skład

Zhydrolizowana skrobia kukurydziana, kazeiniany sodu i wapnia (białko mleka), sacharoza, wysokooleinowy olej słonecznikowy, SKŁADNIKI MINERALNE (cytrynian sodu, cytrynian potasu, fosforan wapnia, chlorek magnezu, chlorek potasu, wodorofosforan potasu, siarczan cynku, siarczan żelaza, siarczan manganu, siarczan miedzi, molibdenian sodu, jodek potasu, chlorek chromu, selenian sodu), olej sojowy, izolowane białko sojowe, fruktooligosacharydy (FOS), inulina, izolowane białko mleka, olej canola, substancja smakowo-zapachowa, WITAMINY (chlorek choliny, kwas askorbinowy, przeciwutleniacz palmitynian askorbylu (E304), niacynamid, przeciwutleniacz mieszanina tokoferoli (E306), pantotenian wapnia, octan DL-α-tokoferylu, chlorowodorek pirydoksyny, chlorowodorek tiaminy, ryboflawina, palmitynian witaminy A, kwas foliowy, β-karoten, biotyna, filochinon, witamina D3, cyjanokobalamina). Może zawierać: siarczan magnezu, chlorek sodu, węglan wapnia).

Średnia zawartość                        jednostka             w 100 g            w 100 ml                % ZDS**
proszku            stand. roz.*          (w 100ml  stand.
rozcieńczenia*)

Wartość energetyczna                    kcal (kJ)                 428 (1799)        100 (420)                      –
Białko (14,9 % energii)                   g                              15,90                  3,72                                –
Tłuszcze (29,5 % energii)              g                              14,00                  3,27                                –
W tym: MUFA                                    g                              8,58                    2,01
PUFA                                      g                              3,19                    0,75
Węglowodany (53,7% energii)     g                              57,40                  13,42                              –
FOS/Inulina (2,0% energii)            g                              4,30                    1,01
Woda                                                 g                              5,0                      85                                   –
Składniki mineralne
Sód                                                     mg                          360                     84                                   –
Potas                                                 mg                          670                     157                                 8
Chlorki                                               mg                          550                     129                                 16
Wapń                                                 mg                          450                     105                                 13
Fosfor                                                mg                          270                     63                                   9
Magnez                                              mg                          80                       19                                   5
Żelazo                                                mg                          2,4                      0,56                                4
Cynk                                                   mg                          4,7                      1,1                                  11
Mangan                                             mg                          1,4                      0,33                                17
Miedź                                                  µg                           285                     67                                   7
Jod                                                     µg                           64                       15                                   10
Selen                                                 µg                           22                       5,1                                  9
Chrom                                               µg                           23                       5,4                                  14
Molibden                                           µg                           42                       9,8                                  20
Witaminy
Witamina A (palmitynian)               µg RE (j.m.)          450 (1500)        105 (351)                      13
Witamina A (β-karoten)                  µg RE (j.m.)          20 (200)             4,7 (47)                          1
Witamina D3                                     µg (j.m.)                 4,8 (190)            1,1 (44)                          22
Witamina E                                       mg α-TE (j.m carrus navalis wóz w kształcie okrętu), nazwie wozu który uczestniczył w procesji świątecznej ku czci bogini Izydy a później Dionizosa w starożytnym Rzymie. Karnawał wywodzi się z kultów płodności i z kultów agrarnych. Od głębokiej przeszłości utrzymywało się przekonanie, że im wyższe będą skoki, tym wyżej będzie rodziło zboże. Między innymi dlatego Karnawał jest tak ściśle związany z tańcami. W wielu krajach europejskich, zwłaszcza na wsiach praktykowano także tańce dookoła ogniska, najczęściej w formie koła. Nasze żywienie wpływa na stan zdrowia i wygląd.
I dlatego odchudzanie to całkiem ciekawy produkt. Dochodzi wówczas do odkładania tego nadmiaru w postaci tkanki tłuszczowej. Zmiany w obrębie żywienia są ogromnie decydujące dla uzyskania pożądanego efektu, jakim jest osiąganie właściwej masy ciała. W tym miejscu, możemy zamieścić jedynie podstawowe zalecenia. W przypadku otyłości standardowe diety są mało skuteczne, jednoskładnikowe diety-cud (np. bananowa, ryżowa czy kapuściana) rzadko dają trwały efekt, utrata kilogramów to głównie krótkotrwały wynik pozbycia się z organizmu wody. Po wznowieniu normalnych posiłków często zdarza się zaś efekt jo-jo (czyli powrót do wagi sprzed odchudzania, a nawet wyższej).
Skład

Zhydrolizowana skrobia kukurydziana, kazeiniany sodu i wapnia (białko mleka), sacharoza, wysokooleinowy olej słonecznikowy, SKŁADNIKI MINERALNE (cytrynian sodu, cytrynian potasu, fosforan wapnia, chlorek magnezu, chlorek potasu, wodorofosforan potasu, siarczan cynku, siarczan żelaza, siarczan manganu, siarczan miedzi, molibdenian sodu, jodek potasu, chlorek chromu, selenian sodu), olej sojowy, izolowane białko sojowe, fruktooligosacharydy (FOS), inulina, izolowane białko mleka, olej canola, substancja smakowo-zapachowa, WITAMINY (chlorek choliny, kwas askorbinowy, przeciwutleniacz palmitynian askorbylu (E304), niacynamid, przeciwutleniacz mieszanina tokoferoli (E306), pantotenian wapnia, octan DL-α-tokoferylu, chlorowodorek pirydoksyny, chlorowodorek tiaminy, ryboflawina, palmitynian witaminy A, kwas foliowy, β-karoten, biotyna, filochinon, witamina D3, cyjanokobalamina). Może zawierać: siarczan magnezu, chlorek sodu, węglan wapnia).

Średnia zawartość                        jednostka             w 100 g            w 100 ml                % ZDS**
proszku            stand. roz.*          (w 100ml  stand.
rozcieńczenia*)

Wartość energetyczna                    kcal (kJ)                 428 (1799)        100 (420)                      –
Białko (14,9 % energii)                   g                              15,90                  3,72                                –
Tłuszcze (29,5 % energii)              g                              14,00                  3,27                                –
W tym: MUFA                                    g                              8,58                    2,01
PUFA                                      g                              3,19                    0,75
Węglowodany (53,7% energii)     g                              57,40                  13,42                              –
FOS/Inulina (2,0% energii)            g                              4,30                    1,01
Woda                                                 g                              5,0                      85                                   –
Składniki mineralne
Sód                                                     mg                          360                     84                                   –
Potas                                                 mg                          670                     157                                 8
Chlorki                                               mg                          550                     129                                 16
Wapń                                                 mg                          450                     105                                 13
Fosfor                                                mg                          270                     63                                   9
Magnez                                              mg                          80                       19                                   5
Żelazo                                                mg                          2,4                      0,56                                4
Cynk                                                   mg                          4,7                      1,1                                  11
Mangan                                             mg                          1,4                      0,33                                17
Miedź                                                  µg                           285                     67                                   7
Jod                                                     µg                           64                       15                                   10
Selen                                                 µg                           22                       5,1                                  9
Chrom                                               µg                           23                       5,4                                  14
Molibden                                           µg                           42                       9,8                                  20
Witaminy
Witamina A (palmitynian)               µg RE (j.m.) Między innymi dlatego Karnawał jest tak ściśle związany z tańcami. W wielu krajach europejskich, zwłaszcza na wsiach praktykowano także tańce dookoła ogniska, najczęściej w formie koła. Nasze żywienie wpływa na stan zdrowia i wygląd. ostatnimi czasy coraz bardziej popularna staje się Omega 3 czyli zestaw kwasów uzupełniający nasz organizm w niezbędne pierwiastki i minerały. Na rynku znajduje się wiele preparatów (dostępnych między innymi w aptekach) które zawierają Omega 3 natomiast należy zwrócić uwagę na zawartość tego kwasu. Często zdarza się iż oferowane produkty zawierają znikome dawki Omega 3. Po wznowieniu normalnych posiłków często zdarza się zaś efekt jo-jo (czyli powrót do wagi sprzed odchudzania, a nawet wyższej). Słuszne się wydaje, opracowanie indywidualnej diety, która powinna powstać w oparciu o większą liczbę informacji. Zmiana stylu życia, wiąże się również, ze zmianami w proporcjach składu ciała. Najlepszym sposobem na powrót do dobrej formy lub uzyskanie pożądanej masy ciała, jest wprowadzenie zmian w aktywności fizycznej, zwłaszcza stosowanie większej liczby ćwiczeń ruchowych.
Skład

Zhydrolizowana skrobia kukurydziana, kazeiniany sodu i wapnia (białko mleka), sacharoza, wysokooleinowy olej słonecznikowy, SKŁADNIKI MINERALNE (cytrynian sodu, cytrynian potasu, fosforan wapnia, chlorek magnezu, chlorek potasu, wodorofosforan potasu, siarczan cynku, siarczan żelaza, siarczan manganu, siarczan miedzi, molibdenian sodu, jodek potasu, chlorek chromu, selenian sodu), olej sojowy, izolowane białko sojowe, fruktooligosacharydy (FOS), inulina, izolowane białko mleka, olej canola, substancja smakowo-zapachowa, WITAMINY (chlorek choliny, kwas askorbinowy, przeciwutleniacz palmitynian askorbylu (E304), niacynamid, przeciwutleniacz mieszanina tokoferoli (E306), pantotenian wapnia, octan DL-α-tokoferylu, chlorowodorek pirydoksyny, chlorowodorek tiaminy, ryboflawina, palmitynian witaminy A, kwas foliowy, β-karoten, biotyna, filochinon, witamina D3, cyjanokobalamina). Może zawierać: siarczan magnezu, chlorek sodu, węglan wapnia).

Średnia zawartość                        jednostka             w 100 g            w 100 ml                % ZDS**
proszku            stand. roz.*          (w 100ml  stand.
rozcieńczenia*)

Wartość energetyczna                    kcal (kJ)                 428 (1799)        100 (420)                      –
Białko (14,9 % energii)                   g                              15,90                  3,72                                –
Tłuszcze (29,5 % energii)              g                              14,00                  3,27                                –
W tym: MUFA                                    g                              8,58                    2,01
PUFA                                      g                              3,19                    0,75
Węglowodany (53,7% energii)     g                              57,40                  13,42                              –
FOS/Inulina (2,0% energii)            g                              4,30                    1,01
Woda                                                 g                              5,0                      85                                   –
Składniki mineralne
Sód                                                     mg                          360                     84                                   –
Potas                                                 mg                          670                     157                                 8
Chlorki                                               mg                          550                     129                                 16
Wapń                                                 mg                          450                     105                                 13
Fosfor                                                mg                          270                     63                                   9
Magnez                                              mg                          80                       19                                   5
Żelazo                                                mg                          2,4                      0,56                                4
Cynk                                                   mg                          4,7                      1,1                                  11
Mangan                                             mg                          1,4                      0,33                                17
Miedź                                                  µg                           285                     67                                   7
Jod                                                     µg                           64                       15                                   10
Selen                                                 µg                           22                       5,1                                  9
Chrom                                               µg                           23                       5,4                                  14
Molibden                                           µg                           42                       9,8                                  20
Witaminy
Witamina A (palmitynian)               µg RE (j.m.) Większość takich diet zawiera tłuste jedzenie takie jak fast foody ale to jest definitywnie zła droga jaką możesz obrać jeżeli chcesz zachować zdrowie. Dieta powinna się skupiać na jedzeniu odżywczych składników z różnych źródeł. Niektóre programy polecają różne suplementy diety lub witaminy, ale one nie są potrzebne tak długo jak jesteś na dobrze zbalansowanej diecie, która zwiera więcej kalorii niż Twój organizm może spalić. Zazwyczaj tyje się około 0,5kg na tydzień jeśli prawidłowo korzysta się z diety. Zwykle, złe nawyki żywieniowe pojawiają się już w dzieciństwie. Dzięki stosowaniu ćwiczeń osiągnięty efekt będzie bardziej trwały. Dobre rezultaty dają ćwiczenia o umiarkowanej intensywności.
Otyłość i odchudzanie
Otyłości towarzyszą liczne powikłania ze strony układu krążenia, w tym głównie serca i innych narządów wewnętrznych. Otyli pacjenci, jeśli nie widzą szybkich efektów odchudzania, łatwo się zniechęcają, a w ich przypadku, gdzie trzeba stracić sporo kilogramów, dieta musi trwać długo.
Skład

Zhydrolizowana skrobia kukurydziana, kazeiniany sodu i wapnia (białko mleka), sacharoza, wysokooleinowy olej słonecznikowy, SKŁADNIKI MINERALNE (cytrynian sodu, cytrynian potasu, fosforan wapnia, chlorek magnezu, chlorek potasu, wodorofosforan potasu, siarczan cynku, siarczan żelaza, siarczan manganu, siarczan miedzi, molibdenian sodu, jodek potasu, chlorek chromu, selenian sodu), olej sojowy, izolowane białko sojowe, fruktooligosacharydy (FOS), inulina, izolowane białko mleka, olej canola, substancja smakowo-zapachowa, WITAMINY (chlorek choliny, kwas askorbinowy, przeciwutleniacz palmitynian askorbylu (E304), niacynamid, przeciwutleniacz mieszanina tokoferoli (E306), pantotenian wapnia, octan DL-α-tokoferylu, chlorowodorek pirydoksyny, chlorowodorek tiaminy, ryboflawina, palmitynian witaminy A, kwas foliowy, β-karoten, biotyna, filochinon, witamina D3, cyjanokobalamina). Może zawierać: siarczan magnezu, chlorek sodu, węglan wapnia).

Średnia zawartość                        jednostka             w 100 g            w 100 ml                % ZDS**
proszku            stand. roz.*          (w 100ml  stand.
rozcieńczenia*)

Wartość energetyczna                    kcal (kJ)                 428 (1799)        100 (420)                      –
Białko (14,9 % energii)                   g                              15,90                  3,72                                –
Tłuszcze (29,5 % energii)              g                              14,00                  3,27                                –
W tym: MUFA                                    g                              8,58                    2,01
PUFA                                      g                              3,19                    0,75
Węglowodany (53,7% energii)     g                              57,40                  13,42                              –
FOS/Inulina (2,0% energii)            g                              4,30                    1,01
Woda                                                 g                              5,0                      85                                   –
Składniki mineralne
Sód                                                     mg                          360                     84                                   –
Potas                                                 mg                          670                     157                                 8
Chlorki                                               mg                          550                     129                                 16
Wapń                                                 mg                          450                     105                                 13
Fosfor                                                mg                          270                     63                                   9
Magnez                                              mg                          80                       19                                   5
Żelazo                                                mg                          2,4                      0,56                                4
Cynk                                                   mg                          4,7                      1,1                                  11
Mangan                                             mg                          1,4                      0,33                                17
Miedź                                                  µg                           285                     67                                   7
Jod                                                     µg                           64                       15                                   10
Selen                                                 µg                           22                       5,1                                  9
Chrom                                               µg                           23                       5,4                                  14
Molibden                                           µg                           42                       9,8                                  20
Witaminy
Witamina A (palmitynian)               µg RE (j.m.)          450 (1500)        105 (351)                      13
Witamina A (β-karoten)                  µg RE (j.m.)          20 (200)             4,7 (47)                          1
Witamina D3                                     µg (j.m.)                 4,8 (190)            1,1 (44)                          22
Witamina E                                       mg α-TE (j.m.)      7,9 (11,8)           1,9 (2,8)                         16
Witamina K1                                     µg                           21                       4,9                                  7
Witamina C                                       mg                          54                       13                                   16
Kwas foliowy                                    µg                           130                     30                                   15
Witamina B1                                     mg                          0,80                    0,19                                17
Witamina B2                                     mg                          0,80                    0,19                                14
Witamina B6                                     mg                          1,0                      0,23                                16
Witamina B12                                   µg                           1,5                      0,35                                14
Niacyna (równoważnik niacyny)    mg                          8,2                      1,9                                  12
Kwas pantotenowy                          mg                          4,2                      0,98                                16
Biotyna                                               µg                           18                       4,2                                  8
Cholina                                              mg                          136                     32                                   –

Osmolarność: 391 mOsm/l

* Standardowe rozcieńczenie – 1 litr pokarmu otrzymuje się przez rozpuszczenie 233,8 g proszku
**ZDS – zalecanego dziennego spożycia

Sposób użycia i przechowywania

Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Co jeszcze, nie tylko w temacie odchudzanie. Nie ułatwiają też tego wszędobylskie reklamy barów szybkiej obsługi, obcowanie z rówieśnikami i wiele innych rzeczy. Jest to głównie wina rodziców i opiekunów- to oni powinni wskazywać właściwą drogę. Obecnie społeczeństwo uważane jest, w dużej mierze, za zbyt otyłe. Ludzie nie znają bowiem umiaru. Nie potrafią znaleźć złotego środka. Dlatego jeśli naprawdę chcesz schudnąć i utrzymać wymarzoną wagę dłużej niż przez kwartał, powinnaś zasięgnąć porady lekarza i uzbroić się w cierpliwość.
Wyróżnia się dwa typy otyłości:
1 pierwotna, pokarmowa powodowana czynnikami genetycznymi – rodzinna skłonność do lipoproteinemii czy cukrzycy, dziedziczeniem konstytucji psychofizycznej, rodzinnymi nawykami żywieniowymi, trybu życia, czynnikami fizjologicznymi – neurohormonalna regulacja łaknienia i sytości przede wszystkim przez centralny układ nerwowy i jego ośrodki. I tak na łaknienie wpływają głównie neurotransmitery: serotonina, która zmniejsza apetyt na węglowodany, noradrenalina (hormon strachu i mobilizacji) przeciwnie, zwiększa zapotrzebowanie na cukry. Czynnikiem hamującym apetyt na tłuszcze jest natomiast dopamina.

Zatem odchudzanie to całkiem ciekawy produkt. Lekarz lub dietetyk pomoże ci ustalić jadłospis, który dostarczy organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, nie przeładowując go jednocześnie kaloriami. Dobierze też odpowiedni do wieku i wydolności fizycznej zestaw ćwiczeń. To ważne, bo nieprzyzwyczajony do wysiłku organizm może nie podołać, jeśli nagle zaczniemy go zmuszać do wytężonej pracy fizycznej.
– czynnikami środowiskowymi – zwiększona podatność do tycia pod wpływem różnych czynników środowiska.
2 wtórna, powstająca z powodu: defektów genetycznych, różnych zaburzeń metabolicznych związanych z otyłością (dochodzi często do rozwoju cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, choroby wieńcowej, miażdzycy i wielu innych chorób układu krążenia), chorób ośrodkowego układu nerwowego, stosowania leków, zwłaszcza glikokortykosterydów i leków hormonalnych, w tym antykoncepcyjnych.
Np. amfetaminy przyspieszają metabolizm, ale uzależniają i mają niekorzystny wpływ na serce i ośrodkowy układ nerwowy. Słynny w USA fen-phen (połączenie fenfluraminy z fenterminą) został wycofany, ponieważ u niektórych osób prowadził do ciężkiego uszkodzenia mięśnia serca. Ze względu na działania niepożądane wycofano też ze sprzedaży szeroko reklamowany kilka lat temu isolipan.
Najczęściej jednak otyłość powstaje w wyniku spożywania produktów zawierających nadmierne ilości zwierzęcych tłuszczów nasyconych, utwardzonych tłuszczów roślinnych, kwasów tłuszczowych trans (np.m
mleko poddane działaniu wysokiej temperatury) a także cholesterolu (np. wieprzowina, jaja) i często zbyt małej aktywności fizycznej. Skutkiem tego jest wzrost w surowicy wartości: cholesterolu całkowitego, frakcji LDL (tzw. „złego cholesterolu”) i triglicerydów (TG).
Dowiedz się na ten temat: loratadyna w tym momencie.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s